1936-2016 - Független online újság - Tulajdonos : dr. Keserű Sándor - AzEst.eu mindent lát
Főszerkesztő helyettes : Huszár Károly - Örökös Tiszteletbeli Főszerkesztő : Miklós Andor

AMNESTY INTERNATIONAL - SAJTÓKÖZLEMÉNY - Előre kitervelt, aljas támadás a magyar civilek ellen

Politika rovat / 2017-06-13

AMNESTY INTERNATIONAL - SAJTÓKÖZLEMÉNY  - Előre kitervelt, aljas támadás a magyar civilek ellen
A ma elfogadott, a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket megbélyegző törvény egyszerre támadás a civilek és minden szabadságot szerető, demokratikus elkötelezettségű magyar ember ellen.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról címet viselő törvény arra kötelezi az éves szinten 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást elnyerő civil szervezeteket – köztük az Amnesty International Magyarországot -, hogy magukat “külföldről támogatott szervezetként” regisztrálják, és ezt a megalázó bélyeget minden kiadványukra rányomják.

A kormány megpróbálta azzal igazolni a törvényjavaslatot, hogy azzal valójában a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzd. A törvény azonban a valóságban azokat a szervezeteket veszi célba, akik a jogállamiság, a szegény emberek, beteg gyerekek, menekültek, migránsok és más sérülékeny csoportok jogait védik, és olyan hiánypótló szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket valójában az államnak kellene.

“Álságos az az érvelés, hogy a törvény a civil szervezetek átláthatóságát szolgálja, hiszen ezek a szervezetek már most is a törvényeknek megfelelően működnek, és évente nyilvánosan beszámolnak a bevételeikről és a kiadásaikról. A valódi cél a szervezetek lejáratása és a munkájuk hiteltelenítése a magyar társadalom szemében.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“A ma elfogadott törvény a magyar civilek elleni támadássorozat legújabb állomása, amelynek célkeresztjében – hasonlóan az orosz külföldi ügynök törvényhez - a még meglévő független kritikus hangok állnak. A kormány nem akar mást, mint aláásni a szervezetek munkáját és ellenséget csinálni belőlük.”

A törvény a támogatás forrása alapján hátrányosan megkülönböztet szervezeteket, és további szükségtelen adminisztratív terheket ró rájuk. A szervezeteknek már így is törvényes kötelessége évente beszámolni a külföldi támogatásaikról, amelyek valódiságát a hatóságok bármikor ellenőrizhetik. Ugyanennek a kormánynak a javaslatára fogadta el az Országgyűlés 2011-ben azt az átfogó törvényt, amely az átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében részletes jelentéstételi kötelezettséget ír elő a szervezetek számára.

Mivel a törvény csak bizonyos civil szervezetekre vonatkozik, nagy valószínűséggel ellentétes az uniós egyenlő bánásmód követelményével, és sérti az egyesülési szabadságot, különösen a külföldi és nemzetközi források megszerzéséhez és felhasználásához való jogot. Azok a szervezetek, amelyek nem tesznek eleget az új előírásoknak, először figyelmeztetéssel, majd pénzbüntetéssel és végül akár feloszlatással néznek szembe.

“Tegyük egyértelművé: a ma elfogadott törvény egy durva és előre kitervelt támadás a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadsága, illetve a legalapvetőbb közös európai értékeink ellen.” - mondta Iván Júlia.

„Az a jó hírünk van a magyar emberek számára, hogy az Amnesty International Magyarország marad, és tovább dolgozik az emberi jogokért. Nem tesszük meg azt a szívességet a magyar kormánynak, hogy felhagyunk a munkánkkal, és továbbra is minden törvényes lehetőséget megragadunk annak érdekében – bosszantsa ez bármennyire is a kormányt -, hogy hazai és nemzetközi fórumokon tiltakozzunk a törvény ellen, és érvényt szerezzünk az igazságunknak.”

Nyelvek

Lapunkról dióhéjban

AzEst.eu egy független online újság. Szerkesztőinek célja, hogy értékes, hasznos tartalmat továbbítson az olvasói számára. Híreinket négy fő kategóriába soroljuk, ezek a következők: Történelem, Kultúra, Politika, Események és Közérdekű. Cikkeinken túl fellelhető az oldalunkon egy folyamatosan bővülő Képtár is. Bízunk benne, hogy mind az írások, mind a fotók érdekes tartalmat jelentenek majd az újságunkat lapozóknak.

INTERMETAL

Holofon