1936-2016 - Független online újság - Tulajdonos : dr. Keserű Sándor - AzEst.eu mindent lát
Főszerkesztő helyettes : Huszár Károly - Örökös Tiszteletbeli Főszerkesztő : Miklós Andor

Sajtóközlemény: „Beszólsz vagy beszállsz? - A politikai szerepvállalás napjainkban”

Politika rovat / 2017-04-04

Előadás- és beszélgetéssorozat a Budapesti Francia Intézetben

A 2017-ben a Budapesti, Prágai és Pozsonyi Francia Intézetek közös szervezésében megvalósuló konferencia- és beszélgetéssorozat azt vizsgálja, hogy mit jelent ma a politikai elköteleződés, milyen (társadalmi, gazdasági és intézményes) jellemzők strukturálják és milyen perspektívák rajzolódnak ki a jövő generáció politikai mobilizációjának terén.

A sorozat április 3-án 18.00 órakor Cynthia Fleury francia filozófus Demokráciák válságban: tünetek és ellenszerek című előadásával indul. Cynthia Fleury, az American University of Paris és a Sciences Po politika-filozófia tanára, az Hôtel-Dieu filozófiai tanszékének vezetője, kutatásaiban a demokrácia gyakorlatával és anomáliáival, valamint a demokratikus szabályozás eszközeivel foglalkozik. A demokrácia anomáliái (Fayard, 2005) című művében a francia demokrácia egészségi állapotát és alapelveit vizsgálja. Az Elfogyott a bátorság (Fayard, 2010) című könyvében pedig az egyén és a közösség politikai elbátortalanodásáról ír és arról, hogy hogyan lehet fenntartani a valódi demokráciát. Cynthia Fleury az Országos Etikai Konzultatív Bizottság tagja, a Roosevelt Kollektíva társalapítója és alelnöke, az UNESCO női filozófusokat tömörítő európai hálózatának alapító tagja.

A nyitókonferencia után az év hátralévő részében további három kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melyeken olyan francia, magyar cseh és szlovák felszólalók nézőpontját ismerhetjük meg, akik a politika, filozófia, szociológia vagy a média világát képviselik illetve a sorozat utolsó eseményén a fiatal generáció szólal meg.

- A demokrácia alapja és a mai kor kihívásai
   április 19. 18.00, Budapesti Francia Intézet

A kerekasztal-beszélgetés témája a társadalmi változás, a gazdaság és a politikai részvétel közötti kapcsolat. A társadalom „uberizációja” és a gazdasági rendszerek lassulása, a – liberális demokrácia hagyományos alappillérét képező – középosztály súlyának és szerepének változása, illetve annak vizsgálata, hogy milyen következményekkel jár mindez a pártrendszerek felépítése és a politikai részvételi formák szempontjából .
Résztvevők : Bruno Cautrès, kutató, Sciences Po Politikai Kutatások Központja, a politikai attitűdök és viselkedések szakértője, valamint cseh, magyar és szlovak kutatók.
Moderál: Seres László, a HVG újságírója és a Kapitalizmus blog szerkesztője.

- A politikai elköteleződés etikai vetülete
október elején, Budapesti Francia Intézet

A második kerekasztal-beszélgetés témája a közéleti etika. Az előadók szót ejtenek a „hatalom” és a „politika” közötti kapcsolatot meghatározó szabályokról és az ezen szabályok felett őrködő intézményekről. Szó lesz többek között a politikai vezetők megválaszthatóságáról, a közélet átláthatóságáról, pártszerveződésről és pártfinanszírozásról valamint a médiaszabályozásról.

- Milyen szerepet játszik majd a fiatal generáció a politikában?
november végén, Budapesti Francia Intézet

A fiatal generációk aktuális kérdésekre adott válasza témánként és országonként változik. Van, hogy hallatják a hangjukat és van, hogy közönyt tanúsítanak. Miért aggódnak és mire vágynak? Szerintük hol van a helyük a politikai közösségben? A politikai színtér megnyílhat a nők és a kisebbségek előtt is?

A sorozat előadásai francia nyelven, magyar és angol nyelvű szinkrontolmácsolással zajlanak.

Interjúkérés : Koleszár Olga + 36 1 489 42 24 / o.koleszar@inst-france.hu

További információért látogasson el a weboldalunkra és kövesse az eseményt a Facebookon

Nyelvek

Lapunkról dióhéjban

AzEst.eu egy független online újság. Szerkesztőinek célja, hogy értékes, hasznos tartalmat továbbítson az olvasói számára. Híreinket négy fő kategóriába soroljuk, ezek a következők: Történelem, Kultúra, Politika, Események és Közérdekű. Cikkeinken túl fellelhető az oldalunkon egy folyamatosan bővülő Képtár is. Bízunk benne, hogy mind az írások, mind a fotók érdekes tartalmat jelentenek majd az újságunkat lapozóknak.

INTERMETAL

Holofon